Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (Φ/Β) ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ


    Ως μια ελπιδοφόρα συλλογή των τεχνολογιών στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρεται η ηλιακή ενέργεια. Διάφορες τεχνολογίες μπορούν να μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως ηλιακή θερμική ενέργεια, η συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια και η
ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια, η οποία ενδιαφέρει την παρούσα εργασία. Η περίπτωση της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει μια ομοιογενή ομάδα των τεχνολογιών που θεωρούνται ευρέως ότι συμβάλουν  σημαντικά 

σε οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο (δηλαδή πέραν των 50 χρόνων) σενάριο της βιώσιμης παροχής ενέργειας. Επίσης , δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την έλλειψη σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Συχνά, η ηλιακή ενέργεια αναφέρεται ως η πιο αποτελεσματική λύση για την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων περιοχών. 
Θα μπορούσε επομένως να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία ηλεκτροδότησης του αναπτυσσόμενου κόσμου (Stijn T.A. van den Heuvel , Jeroen C.J.M. van den Bergh, 2009).

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα (ή Φ/Β) αποτελούν μια από τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τεράστιο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενο το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ηλεκτρική ενέργεια μιας και αυτή είναι η περισσότερο συνδεδεμένη μορφή ενέργειας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα βασικά χαρακτηριστικά μεγέθη του ηλεκτρισμού είναι η τάση V (volt), η ένταση Ι (ampere) και η συχνότητα με την οποία μεταβάλλεται f (Hertz) το ηλεκτρικό πεδίο.
Διακρίνουμε δύο βασικούς τύπους ηλεκτρικού πεδίου.
- Το σταθερό (συνεχές ρεύμα, Direct current, DC) όπου η συχνότητα μεταβολής του ηλεκτρικού πεδίου είναι μηδέν Hz. Τέτοιο είναι και το ρεύμα που παράγουν τα Φ/Β και αυτό που μας δίνουν οι μπαταρίες. 
- Το μεταβλητό (ή εάν μεταβάλλεται με σταθερό ρυθμό: εναλλασσόμενο) πεδίο (εναλλασσόμενο ρεύμα, Alternative current, AC) όπου το πλάτος της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου μεταβάλλεται.

Τέτοιο είναι το ρεύμα που έχουμε στο σπίτι μας, αυτό που μας δίνει η ΔΕΗ δηλαδή. Η (φασική: μεταξύ αγωγού και γης) τάση του δικτύου της ΔΕΗ είναι 230Volt ενώ η συχνότητα του δικτύου είναι 50Hz (Φυσικά, υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σε αυτά τα νούμερα και το μέγεθος των αποκλίσεων είναι που χαρακτηρίζει και την ποιότητα του δικτύου).
Το φωτοβολταϊκό φαινόμενο αφορά τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το Φ/Β φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Becquerel. Εκμεταλλευόμενα το φωτοβολταικό φαινόμενο, τα φωτοβολταικά συστήματα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια, μετατρέποντας μέρος της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας σε συνεχές ρεύμα. (DC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...