· Η Επιτροπή το αρμόδιο θεσμικό όργανο της ΕΕ. Παρέχει διαφανή κριτήρια με τα οποία αποσαφηνίζεται κάτω από ποιες συνθήκες οι κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία για την Κοινή Αγορά. Σημαντική είναι επίσης και η πρότασή της για την φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων και την φορολογική μείωση ή απαλλαγή της προερχόμενης από ΑΠΕ ενέργειας.
· Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) (EIB- European Investment Bank). Αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης της Κοινότητας. Η τράπεζα προοδευτικά στρέφεται προς μικρής κλίμακας έργα που αφορούν ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ενεργειακών πηγών.
· Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF - European Investment Fund). Είναι ένας οικονομικός θεσμός που έχει συσταθεί με κοινή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της ΕΕ και ιδιωτικών και δημόσιων οικονομικών φορέων από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επειδή παρέχει εγγυήσεις σε χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις σε κεφάλαια υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου, που αφορούν συνήθως καινοτόμες τεχνολογίες, βοηθά έμμεσα και στη χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών μέσω της εγγυοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην εφαρμογή αειφόρων ενεργειακών τεχνολογιών.
· Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF- European Regional Development Fund), μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις μορφές χρηματοδοτικής παρέμβασης. Ο νέος κανονισμός 1783/99 που τροποποίησε τον τρόπο λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων προβλέπει ρητά ότι το ΕΤΠΑ πρέπει να υποκινήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ ο ορισμός του σκοπού του ταμείου περιλαμβάνει την στήριξη των σχετικών τεχνολογιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου