Οι διασυνοριακές/ παγκόσμιες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων, η αποδυνάμωση των εθνικών νομοθετικών εξουσιών και οι δραστηριότητες διεθνών τραπεζών και μη κυβερνητικών οργανώσεων φανερώνουν τον κεντρικό ρόλο ορισμένων διεθνών οργανισμών στο σχηματισμό του διεθνούς ενεργειακού δικαίου.
1. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, International Energy Agency) είναι ένας αυτόνομος οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΟΣΑ και έχει την έδρα του στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε το 1974, λειτουργεί σαν ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και έχει ως στόχους την προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από το πετρέλαιο και την γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση στις μελλοντικές πετρελαϊκές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης των κρατών μελών. Το νομικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει ο ΔΟΕ είναι διεθνούς συνεργασίας, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών τεχνολογιών, μέσα στις οποίες είναι και οι ΑΠΕ. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, η ομάδα εργασίας τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας επιβλέπει την έρευνα και ταυτοποίηση των τεχνολογιών και λογοδοτεί στην επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας.
2. Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP, United Nations Environment Programme) έχει έδρα του το Ναϊρόμπι. Στη λεγόμενη διακήρυξη του Ναϊρόμπι το 1997 ανάμεσα στις πέντε περιοχές προτεραιοτήτων που υιοθέτησε περιλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνολογίας με την ανάπτυξη πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο η αειφόρος ενέργεια θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις. Η αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας χρηματοδοτικών θεσμικών οργάνων ώστε να στηρίζουν επενδύσεις σε τεχνολογίες αειφόρου ενέργειας αποτελεί συστατικό στοιχείο της Χρηματοδοτικής Πρωτοβουλίας για την Αειφόρο Ενέργεια (SEFI του UNEP).
3. Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη (UNDP, United Nations Development Programme) έχει σκοπό την υποστήριξη της ανάπτυξης λιγότερο ή μη αναπτυγμένων χωρών. Καθιερώθηκε στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1946 και ακολούθως συστάθηκε γραφείο και στην Ελλάδα (www.mnec.gr) . Ένα από τα τέσσερα προγράμματα του UNDP για την διασφάλιση της περιβαλλοντικής αειφορίας αφορά στην προαγωγή συστημάτων εκμετάλλευσης ΑΠΕ σε απομακρυσμένες εκτός δικτύου αγροτικές κοινότητες και στην υποστήριξη προγραμμάτων ενεργειακής αποδοτικότητας σε αστικές περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου